Suç Duyurusu
Tarih: 15.04.2015 | Okunma Sayısı: 5255

YOZGAT BAROSU BAŞKANLIĞI

SAYI           : 2015/                                                   TARİH  : 14.04.2015

YOZGAT CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

ŞİKAYET EDEN                      : YOZGAT BAROSU BAŞKANLIĞI

Yozgat Adliye Sarayı Kat 2 YOZGAT

ŞİKAYET EDİLEN                    :1- ERKAN TAN / Beyaz TV haber spikeri

Gayrettepe Mah. Cemil Arslan Güder Sk.
Ostim İş Merkezi B Blk. No:25 Beşiktaş İstanbul 06374

SUÇ                                        :Hakaret TCK 125/1-2-3-4- Suç Uydurma TCK 271 –Halkı Kin Ve Düşmanlığa tahrik suçu TCK 216 Adli yargıları etkilemeye teşebbüs  TCK 288 suçları

SUÇ TARİHİ                           : 02.04.2015

AÇIKLAMALAR                       :

• Çağlayan Adliyesi’nde meydana gelen olay üzerine ; şüphelilerin adliye giriş kapısından avukat cübbeleriyle girdiğinin iddia edilmesi ve  sanki suçu avukatlar işlemiş gibi gösterilmelerinin ardından Şüpheli tarafından  hiç gereği yok iken avukatların kamuoyu nazarında küçük düşürülmesi anlamında ve basın yayın ilkeleri ile gazetecilik etiğine aykırı olarak yaptığı yayın avukatlar arasında yaygın bir şekilde infial yaratmıştır.
  • Kaldı ki Basın meslek ilkelerinin 4 , 6 , 9 , 10.maddeleri bu tür yayınları suç olarak kabul etmiş olup  ; Gazetecilik Etik İlklerinin  21.maddesinde de “ Gazeteci, kişi ve kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde aşağılayan, hakaret içeren ifadeler kullanmamalıdır.” Denmektedir.
  • Bu bağlamda ; 02.04.2015 tarihinde ulusal yayın yapan Beyaz TV ‘nin spikeri şüpheli Erkan Tan spikerliğini yaptığı kendi programında ; sanki asker arkadaşına seslenircesine ;

“Ya avukatlar açıkça maraza çıkartmak istiyoruz, arıza çıkartmak istiyoruz, huzur ve güvenlikten rahatsız oluyoruz desenize be…! Onu desenize&S230; Avukatlar her an Türkiye'nin dört bir yanına uçakla seyahat ediyorsunuz yalan mı? Türkiye'nin dört bir yanındaki adliyelerde sizin davalarınız var müvekkilleriniz var. Havalimanlarına girerken donunuza kadar aranıyorsunuz. Hiç kimse bir şey diyemiyor, diyemez çünkü. Normal çünkü. Senin güvenliğin için yapıyorlar o aramayı. Adliye'ye girerken niye bu kadar arıza çıkartıyorsun? Senin güvenliğin için yapıyorlar o aramayı. O teröristler savcıyı değil de aranızdan birini rehin alsaydı ne olacaktı !!? Gerçi sizin adamlar sizi rehin almazlar&S230;!! Anladın mı…!!?"  Şeklinde beyanda bulunmuştur.

• Kamuoyunu yönlendiren , Çağlayan’da meydana gelen olayla ilgisi bulunmayan açıklamaların etkisi ile adeta konuyu çarpıtan yukarıdaki beyanı ile ; halkı avukatlık mesleğine karşı kışkırtarak , hakaret ederek , öfke ile ; nefret suçu işlemiştir. “Gerçi sizin adamlar sizi rehin almazlar…” sözleri ile ; bilerek ve isteyerek zaten zor koşullarda görev yapan tüm avukatlar aleyhine “terörist avukat” algısı yaratmıştır.Spikerin bu sorumsuz beyanlarından sonra avukatlar görevlerini yaparken artık eskisinde daha da fazla tehlike altındadır.
  • 1136 sayılı Avukatlık Yasasının 1. Maddesi, avukatlık faaliyetinin bir kamu hizmeti ve avukatın da yargının kurucu unsuru olduğunu, aynı yasanın “yönetim kurulunun görevleri” başlıklı 95. Maddesinin 1. Paragrafına göre Baronun avukatlık onurunun ve meslek düzeninin korunmasını sağlama, 4. Paragrafta “… mesleğe ve meslek mensuplarına yönelik hak ihlallerine karşı avukatlık mesleğini ve meslektaşlarını savunmak, bu konularda her türlü yasal ve idari girişimde bulunmak” görevi bulunmaktadır. Beyaz TV Spikeri bu beyanları ile avukatlık mesleğine ve her bir avukata hakaret etmiştir.
  • Baromuz Avukatlık Kanunu’nun 76.ve 95 maddesi gereğince bu şikayeti yapmaya yetkili ve görevli olup ; Eylem, tümüyle avukatlık faaliyetine ve avukatın görevine yönelik gerçekleştiğinden, anılan yasa hükümleri uyarınca Yozgat Barosu şüphelinin suç oluşturan eyleminden zarar görmüş ve mağdur olmuştur. Bu nedenle Yozgat Barosu şüpheliden şikâyetçi ve cezalandırılmasını talep etmektedir. Şüpheli hakkında kamu davası açılması durumunda Ceza Muhakemesi Kanunun(CMK) 237 ve devamı maddeleri uyarınca davaya katılacaktır.
  • Bilindiği gibi; 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) “Tanımlar “ başlıklı 6. Maddesinin d paragrafı uyarınca avukatlar Hâkim ve Savcılar gibi “yargı görevi yapanlar” arasında bulunmaktadır. Öte yandan 1136 sayılı Avukatlık Yasasının “avukata karşı işlenen suçlar” başlıklı 57. Maddesi ile “görev sırasında veya yaptığı görevden dolayı avukata karşı işlenen suçlar hakkında, bu suçların hâkimlere karşı işlenmesine ilişkin hükümler uygulanır.” düzenlemesi getirilmiştir. TCK m. 125/3/a – Yerine getirdiği görevinden dolayı kamu görevlisine hakaret suçu – cezanın alt sınırı bir yıldan az olmamak üzere bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası verilir.

Suçun avukatın yaptığı görev sırasında,

Suçun avukatın yaptığı görevden dolayı,

işlenmiş olması gerekliliğidir. Ancak burada belirlenmesi gereken konu; avukatın ne zaman görev yapıyor sayılacağı ve hangi hallerin görevi dolayısıyla suçun mağduru olmasına neden olabileceğidir. Avukatlık Kanunu ‘nun 1. maddesi uyarınca Avukatlık, kamu hizmeti olma yanında bir serbest meslek olarak düzenlenmiştir. Avukatlığın serbest meslek olarak düzenlenmesi onun mesai saati kavramının kapsamı içerisinde değerlendirilmesini engellemektedir. Çünkü avukat görevinin gerekliliklerine göre günün her saatinde mesleğini icra edebilecektir. Ayrıca avukat mesleğini sadece bürosunda ya da adliyede değil, işi ile ilgili olarak gittiği her yerde gerçekleştirebilir. Bahsedilen özellikleri itibariyle avukatlık mesleği zamandan ve mekandan bağımsız olarak düşünülmelidir ve caza hükümleri buna göre yorumlanmalıdır. “Görevinden dolayı” ayrımı avukatın, suçun işlendiği anda, mesleğini icra etmiyor olmasına karşın, yaptığı avukatlık görevinden dolayı suça maruz kalması durumunu düzenleyerek, suçun kamu görevine ilişkin mesai ve mekana ilişkin düzenlemelerden bağımsız olarak ele alınması gerekliliği düzenlenmiştir.

Ø      Hak arama özgürlüğünün aracıları olan avukatlar, adaletin ve hukuk devletinin en önemli güvencelerini oluşturmaktadır. Avukatın bağımsız, özgür ve güvenlik içinde görevini yapamadığı, her an kişilerin veya anlaşmazlıkların taraflarının saldırılarına maruz kaldığı bir toplumda hiç kimsenin güvencesi olamaz. Bu nedenle avukatlık faaliyetinin önemi ve kamusal niteliği de dikkate alınarak avukata karşı işlenen suçların etkili şekilde soruşturulması, avukatın korunması büyük önem arz etmektedir.

NETİCE ve TALEP                   :Yukarıda sunulan nedenler ile yapılacak soruşturma işlemleri sonunda; Beyaz TV spikeri Erkan Tan isimli şahsın tüm avukatlara yönelik olarak, görevi nedeniyle basın yoluyla hakaret eylemi nedeniyle şüpheliler hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılarak şüphelilerin cezalandırılması için kamu davası açılmasını talep ederiz. 14.04.2015

Saygılarımızla.

Yönetim Kurulu Adına

Baro Başkanı

Av. Mehmet ŞİMŞEK

BASIN KONSEYİ YÜKSEK KURULU’NA

İSTANBUL

ŞİKAYET EDEN      : Av. Mehmet ŞİMŞEK – Yozgat Barosu Başkanı –

Adalet Sarayı Kat:1 Baro Başkanlığı – YOZGAT

ŞİKAYET EDİLEN  : Nuh ALBAYRAK – Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

AÇIKLAMALAR     :1-Avukatlık Yasasının 76. maddesine göre; Barolar; Avukatlık Mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarını birbirleri ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak, meslek düzenini, ahlakını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, Avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.

Yine Avukatlık Yasası’nın 95. maddesine göre; Avukatlık onurunun ve meslek düzeninin korunması, mesleğe ve meslek mensuplarına yönelik hak ihlallerine karşı Avukatlık mesleğini ve meslektaşlarını savunmak, bu konularda her türlü yasal ve idari girişimde bulunmak Baroların görevleri arasındadır.

2-31.03.2015 günü Çağlayan Adliyesi’nde yaşanan, ülkemizi derin yasa boğan terör eylemi sonucunda yitirdiğimiz İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim KİRAZ ile ilgili haberin kamuoyuyla paylaşılmasında, 01.04.2015 günlü STAR Gazetesi baş sayfasında “AVUKAT TERÖRÜ”     başlığı altında yayımlayarak, avukata ve avukatlık mesleğine karşı kamuoyunda yanlış algı oluşmasına sebebiyet verebilecek nitelikte olduğu tartışılmaz bir gerçekliktir.

Öncelikle terörün her türlüsüne karşı olduğumuzu, yaşanan olayı kınadığımızı, lanetlediğimizi belirtmek isterim. Hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi, temel hak ve özgürlükleri korumak ve savunmak görevinde olan biz Avukatlar, aynı zamanda yurttaşın hak arayışının ve adalete erişiminin temsilcileriyiz. Yapılan menfur saldırı; anayasal bir erk olan yargı yetkisine, yargı görevini yapmakta olan hakimlere, savcılara ve avukatlara yöneliktir. Yaşam hakkına yönelen bir eylem, hak arama eylemi olarak nitelendirilemez. Kaldı ki hiçbir ideoloji ve düşünce, insan yaşamından daha önemli değildir. Hiçbir sebep yada gerekçe bu hain saldırıyı makul kılamaz. Bu vesile ile şiddet ve terörün her türlüsünü bir kez daha kınıyor ve lanetliyoruz.

3-Yaşanan üzücü olayda kanıtlar daha toparlanmamışken, görgü tanıkları dinlenmemişken ve kamera kayıtları izlenmemişken güvenlik konusunda doğan zafiyeti sadece avukatların adliyeye giriş biçimleri ile ilişkilendirerek mesleğimize yönelik haksız itham ve kara propagandayla algı yaratılmaya çalışılması asla kabul edemeyeceğimiz bir unsurdur. Cumhuriyet Savcımız, güvenlik zafiyeti nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Yetki ve sorumluluk sahipleri yaşananlar karşısında gereğini yapmak yerine saldırganların adliyeye sahte avukatlık kimliği ve ellerinde cüppe ile girdiklerine dair yaptıkları açıklamalarla mesleğimizi hedef haline getirmişlerdir. Daha sonra kamera kayıtları incelendiğinde, saldırganların sivil giysileri ile adliyeye girdikleri, cüppelerinin olmadığı görülmektedir.

4-STAR gazetesi 01.04.2015 günü yayımladığı ve baş sayfadan verdiği “AVUKAT TERÖRÜ” haberiyle, Basın Meslek İlkelerine aykırı hareket etmiş kamuoyunu doğru bilgilendirmeyerek, mesleğimizle ilgili yanlış algılamanın doğmasına sebebiyet vermiştir.

STAR gazetesi bu haberiyle, Basın Meslek Kurallarının 4. maddesinde düzenlenen “Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırları içerisinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilmemesi” , 6. maddede düzenlenen “Soruşturulması gazetecilik olanakları içerisinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayımlamamak”, 9. maddede düzenlenen “Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimseyi suçlu ilan etmemek”, 10. maddede düzenlenen “Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfetmemek”, düzenlemelerine aykırı hareket ederek Basın Meslek ilkelerini çiğnemiştir.

5-Sorumlu yayıncılığın gereği olarak basın kuruluşları ve basın mensupları Basın Meslek İlkelerine bağlı kalmak zorundadırlar. Ancak STAR gazetesi kamuoyu ile paylaştığı haberde gerekli özen ve dikkati göstermeyerek, kanıtları gereği gibi incelemeksizin doğrudan eylemi avukatlara mal etmesi karşısında gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Sn. Nuh ALBAYRAK’ı makamınıza şikayet etmek zorunluluk halini almıştır.

6-Yukarıda açıklanan nedenlerle STAR Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sn. Nuh ALBAYRAK hakkında soruşturma açılarak, gereken cezanın verilmesini saygıyla talep ederim.14.04.2015

Yönetim Kurulu Adına

Baro Başkanı