Dünya İnsan Hakları Haftası İle İlgili Basın Açıklaması
Tarih: 12.12.2014 | Okunma Sayısı: 1344

YOZGAT BAROSU BAŞKANLIĞI

DÜNYA İNSAN HAKLARI HAFTASI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

 

            10 Aralık 1948 günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin ilan edilişinin 66. yılındayız.  İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Türkiye tarafından da kabul edilerek 27 Mayıs 1949 tarihinde 7217 sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır. 

            İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine göre “ Bütün insanlar özgür onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır. Hiç kimseye işkence yapılamaz. Zalimce insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlarda bulundurulamaz ve ceza verilemez. Herkes yasa önünde eşittir ve ayrım gözetilmeksizin yasanın korunmasından eşit olarak yararlanma hakkına sahiptir. Hiç kimse keyfi olarak yakalanamaz, tutuklanamaz ve sürgün edilemez.  Herkesin, hak ve yükümlülükleri belirlenirken ve kendisine bir suç yüklenirken tam bir şekilde davasını bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından hakça ve açık olarak görünmesini istemeye hakkı vardır…… “ Şeklinde 30 madde halinde devam eden bildirge insanların insanca yaşayabilmesinin koşullarını yansıtmaktadır.

            Aradan geçen 66 yıl içerisinde kişisel hak ve özgürlükler beyannamedeki istenilen standartlara ulaşamamıştır. Suriye’ de 300.000’ den fazla insan katledilmiş, milyonlarca insan mülteci durumuna düşmüştür. Filistin’ de en temel haklar hala çiğnenmekte İsrail zulmü altında koskoca bir millet inlemektedir. Afganistan’ da, Irak’ ta, Mısır’ da, Myanmar’ da işkence, zulüm ve katliamlar devam etmektedir.

            İnsanların temel hak ve özgürlüklerinin teminatı bağımsız, tarafsız adaletin ve hakimlerin bulunmasına bağlıdır. Sadece insanların değil devletlerin de bekası huzur ve teminatı bağımsız yargı ve bağımsız hakimlerdir. 

           

            Hukukun ve İnsanın insanca yaşayabildiği sahip olduğu onur ve değeri sonuna kadar hissedebildiği hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına, adil yargılanma ve savunma hakkına, temel insan hak ve özgürlüklerine saygı duyulan, hukukun ve adaletin herkes için tüm yönleriyle korunup, hayata geçirildiği bir dünyada yaşamak ümidi ile Dünya İnsan Hakları Haftasını kutlarız.

 

                                                                     YOZGAT BAROSU BAŞKANLIĞI ADINA

                                                                                    BARO BAŞKANI

                                                                                AV. MEHMET ŞİMŞEK

19.09.2024
AV. MUHSİN AYANOĞLU
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.