Avukatlara hususi pasaport hakkının tanınması
Tarih: 4.04.2015 | Okunma Sayısı: 1724
Avukatlara hususi pasaport hakkının tanınması ile ilgili Baromuzun Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil ÇİÇEK, Adalet Bakanı Bekir BOZDAĞ, Yozgat Milletvekilleri Yusuf BAŞER,  Ertuğrul SOYSAL ve Sadir DURMAZ' a yazdığı görüşlerini içerir yazılan yazıların örnekleri.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı

Sayın Cemil ÇİÇEK

Avukatlara hususi pasaport hakkının tanınması, uzun süredir gündemde yer almakta olup, gerek verilen kanun tekliflerinden gerekse basına yansıyan beyanatlardan iktidar ve muhalefet partilerinin tamamının bu konuya sıcak baktığı, avukatlara hususi pasaport verilmesi hususunda bir ihtilafın bulunmadığı, sadece meslekte kaç yıl görev yapmış olan avukatlara hususi pasaport hakkının tanınması gerektiği ile ilgili fikir birliğinin bulunmadığı gözlemlenmektedir.

Konuyla ilgili olarak 24.02.2014 tarihinde Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret AKOVA imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan Pasaport Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Kanun Teklifi ile baroya kayıtlı olarak on sekiz yıl süre ile serbest avukatlık yapanların hususi pasaport alabilmesi yönünde teklif sunulmuştur.

Daha sonra, sırasıyla;

12.08.2014 tarihinde İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin TANRIKULU imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan Pasaport Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile 10 yılı aşkın süredir baroya kayıtlı olarak çalışan avukatlara hususi damgalı pasaport verilmesi,

03.12.2014 tarihinde İstanbul Milletvekili Mahmut TANAL imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan 5682 sayılı Pasaport Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Kanun Teklifi ile avukatlara hususi damgalı pasaport verilmesi,

16.12.2014 tarihinde Diyarbakır Milletvekili Altan TAN imzası ile Meclis Başkanlığı’na sunulan Pasaport Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Teklifi ile meslekte onuncu yılını doldurmuş avukatlara damgalı pasaport verilmesi,

22.12.2014 tarihinde İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın TÜRELİ imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan Pasaport Kanununda Değişiklik Yapılması hakkında Kanun teklifi ile meslekte en az sekiz yıl görev yapmış olan avukatların hususi damgalı pasaport almasının sağlanması,

06.01.2015 tarihinde Mersin Milletvekili Ali Rıza ÖZTÜRK imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan Pasaport Kanunu ve Avukatlık Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile meslekte on yılını doldurmuş avukatlara hususi damgalı pasaport alma hakkının verilmesi hususlarında kanun teklifleri sunulmuştur. Sunulan ve yukarıda belirtilen kanun tekliflerinin tamamı şu anda komisyonlarda beklemektedir.

Aynı konuyla ilgili Adalet Eski Bakanımız ve milletvekilimiz Sayın Bekir BOZDAĞ “avukatlar ve noterlere yeşil pasaport hakkı tanınmamasını doğru bulmadığını belirterek “Adalet Bakanı olarak noterlerimiz bakımından da avukatlarımız bakımından da bu konunun takipçisi olacağım” şeklinde beyanatta bulunmuş ve bu beyanı 14 Haziran 2014 tarihinde tüm medya organlarında yer almıştır. Konuşmasının devamında durumun pasaport kanunundan kaynaklandığını ancak konunun olumlu incelenmesi için çalışacağını beyan etmiştir.

Yargı faaliyetinin üç ayağından biri olduğunu kimsenin inkar edemeyeceği ”Avukatlık” bir kamu hizmeti olup, serbest bir meslektir. Bunun yanında yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı temsil etmektedir. 27 Ağustos – Eylül 1990 tarihleri arasında Havana’da toplanan Suçların Önlenmesine ve Suçların Islahı Üzerine Birleşmiş Milletler Konferansı tarafından kabul edilen “Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler “ (Havana kuralları) arasında Avukatlık Mesleğinin Güvencesi başlıklı 16. maddesinde “Hükümetler avukatların …b) Yurt içinde ve yurt dışında serbestçe seyahat etme ve müvekkilleriyle görüşebilmelerini… sağlar.” denilmektedir.

Birçok batı ülkesinde avukatlara bu ve buna benzer hakların sağlandığı da dikkate alındığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız, Adalet Eski Bakanımız ve hukukçu bir milletvekilimiz olarak bu konuyla ilgili gerekli hassasiyeti, çalışmayı ve özveriyi sağlayacağınızı düşünüyoruz.

Sayın Bekir BOZDAĞ

Adalet Eski Bakanı

Yozgat Milletvekilimiz

Avukatlara hususi pasaport hakkının tanınması, uzun süredir gündemde yer almakta olup, gerek verilen kanun tekliflerinden gerekse basına yansıyan beyanatlarından iktidar ve muhalefet partilerinin tamamının bu konuya sıcak baktığı, avukatlara hususi pasaport verilmesi hususunda bir ihtilafın bulunmadığı, sadece meslekte kaç yılını dolmuş olan avukatlara hususi pasaport hakkının tanınması gerektiği ile ilgili fikir birliğinin bulunmadığı gözlemlenmektedir.

Daha sonra, sırasıyla;

Aynı konuyla ilgili Adalet Bakanı olduğunuz dönemde şahsınız da “avukatlar ve noterlere yeşil pasaport hakkı tanınmamasını doğru bulmadığınızı belirterek “Adalet Bakanı olarak noterlerimiz bakımından da avukatlarımız bakımından da bu konunun takipçisi olacağım” şeklinde beyanatta bulunmuş ve bu beyanınız 14 Haziran 2014 tarihinde tüm medya organlarında yer almıştır. Konuşmanızın devamında durumun pasaport kanunundan kaynaklandığını ancak konunun olumlu incelenmesi için çalışacağınızı beyan etmiştiniz.

Yargı faaliyetinin üç ayağından biri olduğunu kimsenin inkar edemeyeceği avukatlık bir kamu hizmeti olup, serbest bir meslektir. Bunun yanında yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı temsil etmektedir. 27 Ağustos – Eylül 1990 tarihleri arasında Havana’da toplanan Suçların Önlenmesine ve Suçların Islahı Üzerine Birleşmiş Milletler Konferansı tarafından kabul edilen “Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler “ (Havana kuralları) arasında Avukatlık Mesleğinin Güvencesi başlıklı 16. maddesinde “Hükümetler avukatların …b) Yurt içinde ve yurt dışında serbestçe seyahat etme ve müvekkilleriyle görüşebilmelerini… sağlar.” denilmektedir.

Birçok batı ülkesinde avukatlara bu ve buna benzer hakların sağlandığı da dikkate alındığında, adalet eski bakanımız ve hukukçu bir milletvekilimiz olarak bu konuyla ilgili gerekli hassasiyeti, çalışmayı ve özveriyi sağlayacağınızı düşünüyoruz.

Sayın Yusuf BAŞER

Daha sonra, sırasıyla;

Aynı konuyla ilgili olarak Adalet Eski Bakanı Sayın Bekir Bozdağ da “avukatlar ve noterlere yeşil pasaport hakkı tanınmasını doğru bulmadığını belirterek “Bakan olarak noterlerimiz bakımından da avukatlarımız bakımından da bu konunun takipçisi olacağım” şeklinde beyanatta bulunmuş bu beyanı 14 Haziran 2014 tarihinde tüm medya organlarında yer almıştır. Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ, konuşmasının devamında durumun pasaport kanunundan ileri geldiğini ancak konunun olumlu incelenmesi için çalışacağını beyan etmiştir.

Birçok batı ülkesinde avukatlara bu ve buna benzer hakların sağlandığı da dikkate alındığında, hukukçu bir milletvekilimiz olarak bu konuyla ilgili gerekli hassasiyeti, çalışmayı ve özveriyi sağlayacağınızı düşünüyoruz.

Sayın Ertuğrul SOYSAL

Daha sonra, sırasıyla;

Birçok batı ülkesinde avukatlara bu ve buna benzer hakların sağlandığı da dikkate alındığında, milletvekilimiz olarak bu konuyla ilgili gerekli hassasiyeti, çalışmayı ve özveriyi sağlayacağınızı düşünüyoruz.

Sayın Sadir DURMAZ

20.09.2024