8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 8.03.2019 | Okunma Sayısı: 861

BASIN AÇIKLAMASI

    8 Mart, tüm dünyada emekçi kadınların, kendilerini ailede, toplumda, siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda, eşit birey olarak görmeyen zihniyetlere karşı omuz omuza mücadele içinde karşı çıktığı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gereken kültürel, eğitimsel ve yasal çalışmaların yapılması taleplerinin dile getirildiği, mücadele ve dayanışma günüdür.

     Dünyada şiddetin, yoksulluğun ve eşitsizliğin artmasına neden olan sistemleri sorgulamadan ve değiştirmeden, kadına yönelik ayırımcılığın ve kadın sorunlarının ortadan kalkmasının mümkün olmadığı bilincindeyiz.

     Kadın toplumun temelidir. Bireyleri dünyaya getirme gibi mucizevi bir lütfun bahşedildiği kadın; toplumun temel yapı taşıdır. Mutlu kadın, mutlu bireyler ve mutlu toplum; dolayısıyla güçlü kadın da güçlü bireyler ve güçlü bir toplumun oluşması demektedir. Kadın ve erkeğin eşit olduğu, kadınların sosyal ve ekonomik özgürlük ve haklarını ellerinde tutabildikleri toplumlar, uygarlık seviyesi yüksek toplumlardır. Kadının bir toplumdaki yeri ve değeri o toplumun aynasıdır.

     Günümüz Türkiye’sinde maalesef;

   Kadınların okuma yazma oranı, eğitimde fırsat eşitliği, çalışma hayatında kadın istihdam oranı, Siyasette, parlamentoda ve yerel yönetimlerde temsil oranı, nazara alındığında, olması gereken noktaya henüz ulaşamadığımız görülmektedir.

    Her üç kadından biri aile içi şiddet mağdurudur. Namus adına işlenen kadın cinayetleri; her geçen gün artmış ancak son yıllarda katlanarak artmış ve korkunç bir orana ulaşmıştır. Kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri artık günlük haberlerde yer almaya başlamış ve sıradanlaşmıştır.

    Yine, son yıllarda, çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının sayısının, maalesef arttığı bilgisine ulaşılmıştır.

    Bizler, avukatlar olarak yalnızca mesleki anlamda değil; yaşamın her alanında adaletin izinde olan bireyleriz. Kadının, toplumun her alanında özgürce yer edinmesi; hiç bir ayrıma ve kötü muameleye (özellikle eril şiddete) maruz kalmaması, kadına her alanda eşitlik, her anlamda özgürlük sağlanması amacı ile hareket ediyor ve bu yönde çaba gösteriyoruz. Kadına bakış açımız ve bu yöndeki zihniyetimiz değişmediği sürece sorunların da çözülemeyeceğini düşünmekteyiz. Bizler, Kadınların ülkemizdeki mevcut kazanımlarının elinden alınmaması, aksine daha ileriye taşınması için mücadele etmeye de devam edeceğiz.

    Türk toplumunun örf ve adetinde, gelenek ve göreneklerinde ve yine inancımızda, kadın, her zaman önemli ve değerli bir yerde olmuştur. Medeni kabul edilen bir çok ülkeden önce, ülkemizde kadına seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Kadınlarımız toplumumuzun ve toplumsal hayatımızın her alanında var olduğu gibi var olmaya da devam edecektir. Gazi Mustafa Kemal, ''Dünyada her şey kadının eseridir.'' demiştir.

    Yine, Atatürk'' Bir toplum, bir millet, erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir." demiş ve ''Dünya'da hiçbir milletin kadını, 'Ben Anadolu kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim , 'diyemez!'' demiştir her fırsatta. Toplumumuzun temel taşı olan kadınlarımıza, bu hakların verilmesini bir ''vefa borcu'' olarak görmüştür.

    Cennetin ayaklarının altında olduğu bildirilen ve kutsiyet atfedilen yine dokunduğu her şeyi güzelleştiren tüm kadınlarımıza; şiddetsiz, hür ve eşit bir dünya diler; Yozgat Barosu Avukatları olarak tüm kadınlarımızın 8 Mart DünyaEmekçi  Kadınlar Günü'nü kutlarız.

 

YOZGAT BARO BAŞKANLIĞI

 

20.09.2024
AV. MUHSİN AYANOĞLU
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.